5. huhtikuuta 2010

Rv 10+3


Tällä viikolla sikiölle kehittyy ohut ihokerros ja se jo liikkuu! Se (jälkimmäinen) tuntuu vähän hurjalta. Lisäksi olento on jo paljon helpompi kuvitella, kun se ei enää ole suurennuslasilla katsottavan kokoinen. Tällä hetkellä se siis kait on jossain 3,5 cm tienoilla mitaten pyllystä päälakeen. Viikon päästä onkin sitten jo toinen ultra :O Oletettavasti raskauden kesto ja "laskettu aika" saatetaan silloin uudelleenarvioida sikiön koon yms. perusteella ...Tai sitten ei. Edellisen ultran arvio on todennäköisesti varsin pätevä.

Vieläkään en toki ole "ilmiselvästi" raskaana (pömppö mahani on ihan vaan pläskiä <:D ). Mutta näillä tienoin sikiö alkaa ennenkaikkea kasvaa kokoa ollen muutoin rakenteellisesti valmis, joten kohtapuoleen alkaa vatsakin kasvaa kohdun mukana :) Siinä sitten tulee roimasti sitä todentuntua.
Jo viikoilla 20-22 syntyvillä keskosilla on hyvin pieni teoreettinen mahdollisuus selviytyä, mutta monet tärkeät elimet ovat silloin vielä varsin epäkypsiä, eikä sikiö ole vielä ehtinyt "harjoitella" kohdun ulkopuolella elämistä tarpeeksi.

Vähän taitaa alkaa jänskättää tuo ultra viikon päästä. Se on juuri edellämainituista seikoista johtuen varsin olennainen virstanpylväs. Silloin selviää, onko tähänastinen kehitys mennyt kuten sopii toivoa. Ainakin olento vaikuttaisi olevan elinkelpoinen - muuten emme olisi päässeet näin pitkälle. Ja nyt sen pitäisi tosiaan alkaa olla "valmis", vain kokoa ja kypsyyttä uupuu :O

* * *

2 kommenttia:

  1. Wau. Tyyppi liikkuu!!! Koskakohan sen liikkeet alkaa tuntea?

    VastaaPoista
  2. Viikoilla 16-20 pitäis alkaa tuntua :) Ensisynnyttäjiltä kestää yleensä kauemmin tajuta, mutta munkin kaltaisen tampion pitäisi tuntea ne viimeistään viikolla 22. Varmaan kestääkin vähän aikaa, että on ihan varma ettei kyseessä ole joku suolistokuola <:D
    Eli hyvän aikaa - kuukauden tai pari - se siellä saa vielä riehua ilman että asiasta mitään tiedän.

    VastaaPoista